Wat is specialty coffee?

Alle koffie die wij verkopen is specialty coffee. Maar wat houdt specialty coffee nu precies in?

Eigenlijk is het koffie van de beste kwaliteit. Hoe die kwaliteit bereikt wordt? Door het harde werk van iedereen die betrokken was bij jouw kopje koffie: de boeren die de plantages beheren, de medewerkers die de rijpe bessen komen plukken en koffie verder produceren voor verkoop, de mensen die instaan voor de vele kwaliteitscontroles, de verpakkers, het transport, de handelaars die de groene bonen opslaan en bewaren, de q-graders die ze proeven en scoren, de koffiebranderijen die ermee aan de slag gaan en de boon tot zn volle recht laat komen, de barista die je kopje zet in de koffiebar of jij zelf die thuis een filterkoffietje zet en het uiteindelijke restultaat kan proeven.

Deze koffieketen bevat onmisbare schakels die elk hun eigen belangrijk aandeel hebben in het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de koffiebonen. Want al dit harde werk resulteert uiteindelijk in een koffie die we licht kunnen branden en meer smaken onthult die je ooit voor mogelijk had gehouden in je bakje troost!

Beginnen bij het begin: de belangrijke must bij lekkere koffie start bij het plukken van de koffiebessen. Bessen die groeien aan koffiestruiken verkleuren van groen naar dieprood of geel, afhankelijk van de soort. Bij een handmatige pluk worden enkel rijpe bessen geplukt. Dit is arbeidsintensief, zeker in vergelijking met grote plantages waar de struiken ‘gestript’ worden met machines en bessen in een paar keer geplukt worden; rijp of onrijp, alles gaat door elkaar.

Enkel rijpe bessen zullen een lekkere en volle smaak afgeven aan het boontje vanbinnen. Dit is al een eerste grote verschil met vele reguliere koffies. Het is dan ook al een eerste reden waar het prijsverschil vandaan komt bij specialty coffee: handmatige pluk op de plantages is veel duurder omdat het veel tijdsrovender is en meer mankracht vraagt.

Over de verschillende productiemethodes wijden we nu niet verder uit, maar op onze verpakkingen staat altijd aangegeven of het om een natural of washed koffie gaat. Investeren in manieren om de productie te verbeteren, zoals speciale bedden om de bonen op te drogen, zorgt ook voor een beter eindresultaat van gedroogde bonen.

Wanneer specialty coffee geproefd wordt, krijgt die een score van een q-grader. Dit zijn getrainde koffieproevers die de koffie scoren van 0-100. Enkel scores van 80+ mogen de titel ‘specialty coffee’ dragen. Een belangrijke indicatie voor de kwaliteit dus!

Door onze lichte branding laten we alle potentiële smaken naar voor komen. Zo kan een kopje helemaal anders smaken dan je eigenlijk gewoon bent.

Het kopje koffie dat de doorsnee koffiedrinker kent is zwart gebrand, voor sommigen een beetje te bitter en dus aangelengd met een scheutje melk en/of suiker. Veel meer dan bitterheid proef je niet.

Een lichte branding resulteert niet in bittere smaken. Het zorgt ervoor dat de smaken die in de boon zitten tot hun recht komen. Afhankelijk van de regio van oorsprong kan dit zurig, zoet, notig of chocolade-achtig zijn. Je eigen smaak zal bepalen welke koffie je zelf lekker vindt. Maar specialty coffee moet je eigenlijk ook een beetje “leren” drinken en appreciëren, zoals dat met veel smaken het geval is. Het is een leerproces waarbij je gaandeweg meer nieuwe smaken zal aandurven, beloofd!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.